Κατάπολα

Καθώς το καράβι μπαίνει στο λιμάνι των Καταπόλων αφήνοντας αριστερά τον κάβο Φανάρι με το εκκλησάκι του Προφήτη- Ηλία, βλέπουμε στο βάθος τα σπίτια των οικισμών που πλαισιώνουν τον όρμο. Μόλις παραπλεύσουμε τον κάβο Καπαριά από αριστερά και τον κάβο Άσπες από δεξιά, τα χωριά του λιμανιού φαίνονται, πλέον, πεντακάθαρα. Αριστερά, στο βόρειο άκρο του λιμανιού, προβάλει το Ξυλοκερατίδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στην αρχή του οικισμού, στο κέντρο το Ραχίδι με την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου να φαίνεται πρώτη, και δεξιά, τα Κατάπολα με 380 κατοίκους, εκεί που βρίσκεται η κεντρική προβλήτα. Η θέα των τριών οικισμών που αγκαλιάζουν τον κόλπο, ο απέραντος κάμπος στο βάθος, το βουνό Μουντουλιά ή Μινώα στο νότιο μέρος του λιμανιού, πάνω από τα Κατάπολα, ο λόφος με τον παλιό πέτρινο μύλο στο βόρειο άκρο του κόλπου, πάνω από το Ξυλοκερατίδι, η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονος από αριστερά και δεξιά τον Αγ. Ιωάννη, των Αγ. Αναργύρων και της Παναγίας, συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί των Κυκλάδων.

Τα Κατάπολα βρίσκονται περίπου στο κέντρο της Αμοργού και αποτελεί το κύριο λιμάνι του νησιού. Στην αρχαιότητα στο λόφο νότια των Καταπόλων βρισκόταν η Αρχαία Μινώα μια από τις τρεις πόλεις της αρχαίας Αμοργού.

Καθώς μπαίνεις στο λιμάνι ξεπροβάλλουν οι οικισμοί με τα κάτασπρα σπιτάκια. Αριστερά στο βόρειο άκρο του λμανιού προβάλει το Ξυλοκερατίδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στην αρχή του οικισμού, στο κέντρο το Ραχίδι με την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου να φαίνεται πρώτη και δεξιά τα Κατάπολα εκεί που βρίσκεται η κεντρική προβλήτα. Η θέα των τριών οικισμών που αγκαλιάζουν τον κόλπο, ο απέραντος καμπος στο βάθος, το βουνού Μουντουλιά ή Μινώα στο νότιο μέρος του λιμανιού πάνω από τα Κατάπολα, ο λόφος με τον παλιό πέτρινο μύλο στο βόρειο άκρο του κόλπου πάνω από το Ξυλοκερατίδι, η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονος από αριστερά και δεξιά η εκκλησία του Αγ Ιωάννη, των Αγ. Αναργύρων και της Παναγίας συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί των Κυκλάδων.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το λιμάνι των Καταπόλων υπήρξε ορμητήριο των πειρατών και γι αυτό το λόγο δεν υπήρχαν μόνιμοι κάτοικοι. Όταν όμως το 1830 οργανώθηκε το Ελληνικό Κράτος και οι πειρατές εκδιώχθησαν από το Αιγαίο, τα Κατάπολα άρχισαν σιγά σιγά να κατοικούνται. Αρχικά τα Κατάπολα υπήρξαν η βάση των καπετάνιων της Αμοργού οι οποίοι από το τέλος του 18ου αιώνα έως το 1950 περίπου ανέπτυξαν σημαντικά τη ναυτιλία. Αργότερα αρκετοί ασχολήθηκαν με τις επιχειρήσεις ανοίγοντας μαγαζιά και φτιάχνοντας ξενοδοχεία συμβάλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Κοντά στα Κατάπολα υπάρχουν πολλές παραλίες για να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας. Με βότσαλο, άμμο, με βράχια ή πλάκες κάθε παραλία είναι μοναδική. Όλες διατηρούν την άγρια ομορφιά τους και την αυθεντικότητά τους έως και σήμερα. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες με καΐκι.

Τα Κατάπολα είναι γεμάτα ζωή κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τα δρώμενα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε είναι η γιορτή της Ψημένης παραμονή του Αγίου Παντελεήμονος.

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!