Κάτω Μεριά

Καμάρι – Βρούτση
Αρκεσίνη – Κολωφάνα – Καλοταρίτισσα

Για να φτάσεις στην Κάτω Μεριά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Αμοργού, ακολουθείς το δρόμο που διασχίζει σαν φίδι τη ράχη της Αμοργού αφήνοντας πίσω την Χώρα. Πριν φτάσεις στον προορισμό σου συναντάς τον Άι Γιώργη Βαλσαμίτη, το ιστορικό μοναστήρι όπου αξίζει να κάνεις μια στάση.

Μόλις φτάσεις στην Κάτω Μεριά αντικρίζεις μια περιοχή γεμάτη διάφορες φυτείες, οικόσιτα ζώα και γενικά ένα όμορφο, γαλήνιο τοπίο που αμέσως σε κάνει να ξεχάσεις τις σκοτούρες της καθημερινότητας.

Στην πλαγιά του λόφου με θέα όλη την πεδιάδα βρίσκεται το Καμάρι. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την Χώρα και κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ακολουθεί το χωριό Βρούτση ενώ ξεχωριστό είναι και το χωριό Αρκεσίνη που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την Χώρα. Τα σπιτάκια εδώ είναι κτισμένα στην πλαγιά του όρους Κόρακα, ενός άσπρου βουνού και βλέπουν στον Κάμπο της Κάτω Μεριάς. Από τα πιο σημαντικά κτίσματα του χωριού ο ναός του Αγίου Ονούφριου. Η Αρκεσίνη ήταν μία από τις τρεις αρχαιότερες πόλεις της Αμοργού.  Στο χωριό υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις των τουριστών. Μετά την Αρχαία Αρκεσίνη είναι η Κωλοφάνα με τα αραιά σπιτάκια και τις καλαίσθητες αυλές τους. Στολίδι της Κάτω Μεριάς είναι και η Καλοταρίτισσα. Το απάνεμο λιμανάκι με την αμμώδη παραλία.

Το σημείο αναφοράς για την Κάτω Μεριά είναι η Αγία Παρασκευή. Εδώ ο τόπος είναι ιερός για όλους τους κατοίκους της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων. Κάθε χρόνο στη χάρη της γίνεται μεγάλο πανηγύρι με περισσότερα από 2000 άτομα και άφθονο πατατάτο για να φτάσει για όλους! Κοντά στην εκκλησία έχουν κτιστεί δωμάτια για τη φιλοξενία των επισκεπτών και υπάρχει επίσης μαγειρείο, αποθήκη και τραπεζαρίες.

Η Κάτω Μεριά είναι ένα από τα πιο ωραία χωριά της Αμοργού και κυρίως για αυτούς που θέλουν ηρεμία και φυσική ζωή, ενώ έχει και πολλά αξιοθέατα.

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!
Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως αυτοματοποιημένη διαφημιστική πλατφόρμα. Συμπληρώνοντας την παραπάτω φόρμα αποδέχεστε την μεταφορά των πληροφοριών σας και την διαχείριση τους, στο Mailchimp αποδέχοντας την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους / Προϋποθέσεις τους.