Αξιοθέατα Κάτω Μεριάς

Αξιοθέατα Κάτω Μεριάς

Αρχαία Αρκεσίνη – Καστρί

Η αρχαία Αρκεσίνη είναι μία από τις αρχαίες πόλεις του νησιού και ένα από τα πιο ενδιαφέρονται αξιοθέατα της Αμοργού. Η θέση της είναι ιδιαίτερα στρατηγική και γι αυτό τον λόγο επιλέχτηκε και αποικίστηκε από τους Ναξίους.

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει εκεί ακολουθώντας ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το Βρούτση και απαιτεί μισή ώρα περίπου πεζοπορίας.  Το πρώτο πράγμα που θα συναντήσει κανείς είναι η παλιά εκκλησία του Άι Γιάννη. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς την ακρόπολη της Αρχαίας Αρκεσίνης όπου εκεί υπάρχει η Παναγία η Καστριανή.

Επάνω στο Καστρί έχει εντοπισθεί μεσοκυκλαδική εγκατάσταση καθώς επίσης και ευρήματα ιστορικών χρόνων όπως επιγραφές γλυπτά, κεραμικά κλπ τα οποία καλύπτουν την μακρά περίοδο από την γεωμετρική μέχρι την ρωμαϊκή περίοδο. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι το Καστρί ερήμωσε οριστικά λόγω των πειρατικών επιδρομών κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Πύργος Αγ. Τριάδας 

Ο πύργος της Αγ. Τριάδας ή πύργος του Βασίλη είναι το σπουδαιότερο μνημείο της Κάτω Μεριάς και από τα καλύτερα αξιοθέατα της Αμοργού. Βρίσκεται στην περιοχή της Αρκεσίνης 400 μέτρα δεξιά από το δρόμο προς την Κολοφάνα. Πρόκειται για το μοναδικό στην Αμοργό άριστα διατηρημένο αρχαίο μνημείο και το καλύτερα σωζόμενο στις Κυκλάδες μεμονωμένο οχυρό ορθογώνιου σχήματος που κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. ως κατοικία εύπορου γαιοκτήμονα της περιοχής. Κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Βοϊδοσπηλιά

Η βοϊδοσπηλιά ή βουδοσπηλιά βρίσκεται στην περιοχή «Γωνιά» στην Κάτω Μεριά. Πρόκειται για ένα σπήλαιο το οποίο ονομάστηκε έτσι επειδή την περίοδο της κατοχής οι βοσκοί έκρυβαν εκεί τις αγελάδες τους για να τις κρύψουν από τους Ιταλούς κατακτητές που βρίσκονταν τότε στο νησί. Η είσοδος της σπηλιάς βρίσκεται κρυμμένη πίσω από θάμνους και ο επισκέπτης πρέπει να μπει έρποντας από ένα μικρό άνοιγμα για να φτάσει στο εσωτερικό της. Εκεί θα δει την αίθουσα και το πατάρι με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι δύσκολη. Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή και βασική προϋπόθεση είναι ο σωστός εξοπλισμός.

 

Χαλκίδιο

Χαλκίδιο ονομάζεται το παλιό σιδηρουργείο που βρίσκεται στην Αρκεσίνη. Πρόκειται για έναν μουσειακό χώρο που έχει αναστηλωθεί με κρατική μέριμνα παίρνοντας την αρχική του μορφή όπως δηλαδή ήταν πριν 150 χρόνια. Σε αυτό θα βρείτε διάφορα παλιά αντικείμενα τα οποία έχουν διασωθεί από την οικογένεια Ευάγγελου Πρασίνου. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και αντικείμενα από το παλιό ελαιουργείο που βρισκόταν δίπλα.

Πυργί

Συγκρότημα παλιών αγροικιών του χωριού βρίσκεται στο δυτικό μέρος του βουνού Κόρακας. Θέση πρωτοκυκλαδική στην οποία ξεχωρίζουν και βάσεις τετράγωνου πύργου των κλασικών ελληνιστικών χρόνων. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο ναός του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ναυάγιο

Το παρατημένο σκαρί Ολύμπια, βρίσκεται μισοβυθισμένο στο όρμο της Καλοταρίτισσας από τον Φεβρουάριο του 1980 και η θέα του δημιουργεί μια μυστηριώδη μελαγχολία.

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!
Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως αυτοματοποιημένη διαφημιστική πλατφόρμα. Συμπληρώνοντας την παραπάτω φόρμα αποδέχεστε την μεταφορά των πληροφοριών σας και την διαχείριση τους, στο Mailchimp αποδέχοντας την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους / Προϋποθέσεις τους.