Πάσχα στην Αμοργό

Αν η Αμοργός όλες τις άλλες εποχές αποτελεί έναν ενδιαφέροντα προορισμό, το Πάσχα μεταμορφώνεται σε έναν τόπο μαγικό. Κάθε επισκέπτης δεν μπορεί παρά να βιώσει την κατάνυξη του Πάσχα στην Αμοργό και να μυηθεί και ο ίδιος στα δεκάδες έθιμα, πολλά από τα οποία διατηρούνται από την περίοδο του Βυζαντίου. Θα μυρίσει το φασκόμηλο και τη ρίγανη που στρώνονται στους δρόμους των χωριών απ’ όπου περνά ο Επιτάφιος και αναδύουν το μεθυστικό άρωμά τους καθώς τα πατούν οι περαστικοί. Θα νιώσει ότι συμμετέχει σε μυσταγωγία όταν θα περιπλανηθεί σε όλα τα στενά της Χώρας και των Καταπόλων όπου εκατοντάδες αυτοσχέδιες φωτιές στήνονται σε μικρά σκεύη.

Το πρωί του Σαββάτου θα δοκιμάσει τα “λαζαράκια”, τα κουλούρακια σε ανθρωπόμορφα σχήματα ψημένα σε σπιτικούς φούρνους και το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός θα γεμίσει από διάφορα σχέδια και χρώματα από τα βεγγαλικά που ρίχνουν οι νεολαίες των χωριών. Μετά τη θεία Λειτουργία το βράδυ του Σαββάτου όλες οι πατροπαράδοτες λιχουδιές με άρωμα αμοργιανό θα στρωθούν στο νησιώτικο πασχαλινό τραπέζι. Η ξεχωριστή εμπειρία του Πάσχα στην Αμοργό δε θα τελειώσει με την Ανάσταση και το αρνί της Κυριακής. Το απόγευμα θα νιώσει για λίγο παιδί συμμετέχοντας στα παιχνίδια που διοργανώνουν οι νέοι του νησιού στα προαύλια των εκκλησιών της Λαγκάδας και των Θολαρίων και θα παρακολουθήσει το κάψιμο του Ιούδα στην Κάτω Μεριά. Αργότερα θα ζήσει τη συγκινητική και κορυφαία πασχαλινή παράδοση, στη λιτάνευση των εικόνων του μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Και το βράδυ της Κυριακής θα γίνει ένα με το πλήθος της Χώρας που τραγουδά, χορεύει και γιορτάζει. Ζήστε το θρίαμβο της ζωής απέναντι στο θάνατο και το θρίαμβο της άνοιξης απέναντι στο χειμώνα στο νησί που η ομορφιά του λαξεύτηκε από το χέρι του μεγαλύτερου καλλιτέχνη, του χρόνου.

Το Πάσχα στην Αμοργό θα σας μείνει αξέχαστο!

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!
Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως αυτοματοποιημένη διαφημιστική πλατφόρμα. Συμπληρώνοντας την παραπάτω φόρμα αποδέχεστε την μεταφορά των πληροφοριών σας και την διαχείριση τους, στο Mailchimp αποδέχοντας την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους / Προϋποθέσεις τους.