Αρχαιολογικό Μουσείο

Πρόκειται για διώροφο κτήριο, τμήμα ενός ευρύτερου οικοδομικού συγκροτήματος, στο οποίο ανήκε και η σημερινή κατοικία στα ανατολικά, καθώς επίσης και ο παρακείμενος µονόχωρος Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, που µε βάση τις σωζόµενες επιγραφικές μαρτυρίες ήταν σε χρήση πριν από τον 17ο αι.

Στον όροφο, το ανώι, δεσπόζει η ψηλοτάβανη αίθουσα υποδοχής µε τα μικρά τοξωτά παράθυρα, γνωστή ως Σάλα του Γαβρά. Εδώ δόθηκε χορός προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, Όθωνος και Αμαλίας, κατά την επίσκεψή τους στο νησί. Σήμερα, στη Σάλα εκτίθεται κυρίως γλυπτική από την Αρχαϊκή (6ος π.Χ. αι.) έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο (3ος μ.Χ. αι.). Πρόκειται κυρίως για επιφανειακά ευρήματα από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, Αιγιάλη, Αρκεσίνη και Μινώα καθώς και από άλλες θέσεις. Στις προθήκες της σάλας εκτίθεται κεραμική καθώς και ευρήματα μικροτεχνίας Στη βεράντα εκτίθενται λίθινες ενεπίγραφες πλάκες των Αρχαϊκών χρόνων, αρχιτεκτονικά μέλη και ακέφαλοι κορμοί αγαλμάτων Ρωμαϊκών χρόνων, όλα επιφανειακά ευρήματα.

Στις δύο μικρές αίθουσες του κατωγείου περιλαμβάνονται εκθέματα Προϊστορικής περιόδου, πρόκειται για ευρήματα τυχαία επιφανειακά, αλλά και ανασκαφικά. Ειδικότερα, εκτίθεται κεραμική, μαρμάρινα ειδώλια και λιθόκτιστος τάφος Κυκλαδικού Πολιτισμού. Επίσης, εκτίθεται στρωματογραφική τομή από την ανασκαφή του Πρώιμου Κυκλαδικού οικισμού στη Μαρκιανή.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθεται η Αρχαιολογική Συλλογή του Αμοργιανού αρχαιόφιλου Εμμανουήλ Ιωαννίδη (1823-1906). Το σύνολο των ευρημάτων προέρχεται από την Αμοργό. 

Στον αύλειο χώρο εκτίθενται επιτύμβιες στήλες και επιγραφές, από τον 6ο π.Χ. αι. έως τους Χριστιανικούς χρόνους, καθώς και αναθηματικές επιγραφές και τιμητικά ψηφίσματα Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων· 

Ώρες λειτουργίας:

Θερινοί μήνες: Καθημερινά 08:30 – 15:00. Τρίτη κλειστά

Χειμερινοί μήνες: Κατόπιν επικοινωνίας με την ΕΦΑ Κυκλάδων και τους Αρχαιοφύλακες Αμοργού.

Κόστος εισόδου: 3€ Ολόκληρο, 2€ Μειωμένο

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!
Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως αυτοματοποιημένη διαφημιστική πλατφόρμα. Συμπληρώνοντας την παραπάτω φόρμα αποδέχεστε την μεταφορά των πληροφοριών σας και την διαχείριση τους, στο Mailchimp αποδέχοντας την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους / Προϋποθέσεις τους.