Μονοπάτια
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η Αμοργός είναι φημισμένη για τα μονοπάτια της και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Όσοι τα περπατούν ανακαλύπτουν τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού και την αγρια ομορφιά του.
1.Διαδρομή «Παλιά Στράτα»: Χώρα-Μονή Χοζοβιώτισσας-Κάψαλα-Ασφοντηλίτης-Ποταμός-Όρμος Αιγιάλης.
Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά και σημείο εκκίνησης είναι η Χώρα. Κατά τη διαδρομή ο πεζοπόρος συναντά την μονή – έμβλημα για την Αμοργό, την Παναγιά την Χοζοβιώτισσα. Από εκεί συνεχίζει προς τα Κάψαλα, όπου συναντά την Παναγία τη Θεοσκέπαστη και το βυζαντινό μονύδριο του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Μετά από 2 ώρες και 20 λεπτά πεζοπορίας ο επισκέπτης φτάνει στον Ασφοντηλίτη, τον παλιό αγροτικό οικισμό με τα πηγάδια, τις βραχογραφίες και το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου. Αμέσως μετά βρισκεται στην Όξω Μεριά, συναντά το εκκλησάκι του Αγ. Μάμα και μέσα από τον Άνω Ποταμό φτάνει στον Όρμο της Αιγιάλης. Η θέα του λιμανιού λυτρώνει τον περιπατητή από τους κόπους του!
2. Διαδρομή «Φωτοδότης»: Χώρα- Μηλιές-Αγ.Ειρήνη- Κατάπολα.
Θεωρείται μια εύκολη διαδρομή διάρκειας 55 λεπτών και ξεκινά από τα βόρειο μέρος της Χώρας, γνωστό ως Βορεινά. Ο περιπατητής κατά τη διαδρομή συναντά το ξωκλήσι της Παναγίας της Φιδοποταμιανής και το ξωκλήσι του Ταξιάρχη. Αφού διασχίσει την περιοχή «Φονιάς» φθάνει στις Μηλιές, μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και πολλές πηγές. Ο πεζοπόρος συνεχίζει μέσα από τον ελαιώνα του Γιαλυνά και καταλήγει στα Κατάπολα.
3. Διαδρομή «Ιτώνια»:Λεύκες (Αγ. Θέκλα)-Άγιοι Σαράντα-Καμάρι-Καστρί (αρχαία Αρκεσίνη)-Βρούτση-Ραχούλα-Αρκεσίνη(Πύργος Αγ. Τριάδας).
Κατά τη διάρκεια των 3 ωρών και των 10 λεπτών της συγκεκριμένης πεζοπορίας, ο επισκέπτης ακολουθεί παράλληλα μια πολιτιστική διαδρομή 4.000 ετών. Το συγκεκριμένο μονοπάτι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς συνδέει τις δύο αρχαίες πόλεις Μινώα και Αρκεσίνη. Από τα πιο ξεχωριστά σημεία της διαδρομής είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μινώας, της αρχαίας Αρκεσίνης (Καστρί), η Ραχούλα και ο Πύργος της Αγίας Τριάδας. Στην ίδια διαδρομή ο περιπατητής συναντά επίσης φαράγγια, αμμουδιές και ξωκλήσια.
4. Διαδρομή «Μελανία» : Όρμος Αιγιάλης-Λαγκάδα-Στρούμπος-Παναγία Επανωχωριανή- Θολάρια.
Αυτή η διαδρομή των 4,5 χλμ συνδυάζει την υπέροχη θέα προς τον όρμο της Αιγιάλης με μια πολιστικη κληρονομιά πολλών ετών. Διαρκεί 2 ώρες και 5 λεπτά και ο περιπατητής στην περιοχή της Λαγκάδας συναντά τους παλιούς ανεμόμυλους, το φαράγγι του Αρακλού και την εκκλησία της Παναγίας της Επανωχωριανής. Το ταξίδι στα βάθη των αιώνων δεν σταματά εκεί. Στο ύψωμα Βίγλα, κοντά στα Θολάρια συναντά πολλά αξιόλογα ευρήματα από την ακρόπολη της αρχαίας Αιγιάλης.
5. Διαδρομή «Παν»: Λαγκάδα- Άγιος Ιωάννης -Σταυρός-Κρίκελος.
Αυτό το μονοπάτι είναι γνωστό για την άγρια ομορφιά του. Διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά και ο περιπατητής αφού διανύσει μια διαδρομή πάνω από γκρεμούς με λιθόστρωτο μονοπάτι, οδηγείται στο βυζαντινό μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου και βορειότερα στο ξωκλήσι του Σταυρού. Μόνο μέσω αυτής ο επισκέπτης φτάνει στο υψηλότερο σημείο της Αμοργού, στο όρος Κρίκελος και αγναντεύει το Αιγαίο από ύψος 851 μέτρων!
6. Διαδρομή «Βαλσαμίτης» : Κατάπολα-Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης-Αγία Μαρίνα- Μινώα.
Πρόκειται για μια ευχάριστη και εύκολη διαδρομή.Από τα Κατάπολα ξεκινά, συνεχίζει προς το φράγμα και ανηφορίζει προς το μετόχι του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη.Το μονοπάτι της επιστροφής περνάει από το εξωκλήσι της Αγ.Μαρίνας και καταλήγει στην αρχαία Μινώα, σε λόφο πάνω από το λιμάνι. Στον συγκεκριμένο λόφο υπάρχουν μνημεία της πρωτοκυκλαδικής εποχής όπως και δείγματα οικισμού που ανάγουν την παρουσία του ανθρώπου στην Αμοργό, στο 4000 π.Χ. Ο περιπατητής επιστρέφει στα Κατάπολα από το μονοπάτι που οδηγεί στο ναό του Αγ.Νικολάου.
7. Διαδρομή «Ευαγγελίστρια»: Ξυλοκερατίδι (Κατάπολα)- Νερά- Βίγλα-Περιστεριά- Ευαγγελίστρια.
Η συγκεκριμένη πορεία είναι κυκλική και μικρή σε διάρκεια καθώς δεν ξεπερνά τα 50 λεπτά. Ξεχωρίζει για την καταπληκτική θέα που χαρίζει στον επισκέπτη καθώς όλη η διαδρομή βλέπει προς το λιμάνι των Καταπόλων και τα γύρω νησιά. Το μονοπάτι περνά από το νεκροταφείο των Καταπόλων και συνεχίζει προς τα Νερά, όπου υπάρχει αρχαία πηγή. Συνεχίζει προς την Περιστεριά, δεξιά του βρίσκεται η Βίγλα, όπου έχει εντοπισθεί σημαντική πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση και καταλήγει στο ναΐσκο της Ευαγγελίστριας, ένα μνημείο που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια.
Εκτός από τα παραπάνω 7 μονοπάτια που θεωρούνται και τα επίσημα, υπάρχουν και αρκετά άλλα τα οποία όμως δεν θα βρείτε σε χάρτες.
8. Διαδρομή Κατάπολα – Ευαγγελίστρια – Αγ.Βαρβάρα – Χώρα.
Μέσω αυτής της εύκολης, σχετικά, διαδρομής ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τη χλωρίδα του νησιού και τα άγρια φυτά που μόνο εκεί φυτρώνουν. Η διάρκεια της είναι περίπου 1ώρα και 30΄, ξεκινά από τον οικισμό Ραχίδι, περνάει μπροστά από από το βυζαντινό ναΐσκο της Ευαγγελίστριας και συνεχίζει προς την περιοχή Βίγλια. Εκεί αξίζει να σταθεί κανείς για να απολαύσει την πανοραμική θέα του κόλπου των Καταπόλων.Ύστερα περνάει μπροστά από το εξωκλήσι της Αγ. Βαρβάρας και από εκεί καταλήγει στη Χώρα. Αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει στα Κατάπολα ακολουθώντας το μονοπάτι από τις Μηλιές.
9. Διαδρομή Κατάπολα – Προφήτης Ηλίας- Αγ.Θωμάς – Αγ. Δημήτριος – Κατάπολα.
Εδώ το περπάτημα διαρκεί 2 ώρες και ξεκινά από τον οικισμό Ραχίδι. Συνεχίζει προς το λόφο του Προφήτη Ηλία όπου βρίσκεται το ομώνυμο εξωκλήσι ενώ πιο ανηφορικά βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγ. Θωμά και του Αγ. Δημητρίου. Η επιστροφή στα Κατάπολα γίνεται από διαφορετικό κατηφορικό μονοπάτι.
10. Διαδρομή Κατάπολα – Φάρος.
Σημείο εκκίνησης της διαδρομής η οποία διαρκεί 1 ώρα είναι ο οικισμός Ξυλοκερατίδι. Ο περιπατητής περνά από την περιοχή Νερά που πήρε το όνομα της από της αρχαίες πηγές που υπάρχουν εκεί και διασχίζει την περιοχή Περιστεριές για να καταλήξει στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από τον Φάρο που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού των Καταπόλων.
11. Διαδρομή Κατάπολα – Βλυχάδα (παραλία).
Αυτό το μονοπάτι είναι εύκολο και διαρκεί 40 λεπτά. Ξεκινά όπως η διαδρομή 10 έως τις Περιστέρες μετά όμως αλλάζει πορεία και κινείται προς τα αριστερά όπου ο περιπατητής μπορεί να διακρίνει τη διαδρομή που οδηγεί στα καταγάλανα νερά της Βλυχάδας.
12. Διαδρομή Χώρα – Κατάπολα μέσω Αγ.Νικολάου.
Υπάρχουν δύο μονοπάτια που συναντιούνται και στο μεγαλύτερό μέρος τους είνια λιθόστρωτα καθώς πρόκειται για τις βασικότερες διαδρομές που ένωναν από την αρχαιότητα τους δύο οικισμούς. Η διάρκεια της 1ης διαδρομής είναι περίπου 45 λεπτά και της 2ης 30 λεπτά. Πρόκειται για εύκολη διαδρομή που ξεκινά από τον οικισμό της Χώρας ,ακολουθεί την επαρχιακή οδό Χώρας -Καταπόλων και συναντά την πρώτη διακλάδωση για το μονοπάτι στα αριστερά, πλάι από το συνεργείο αυτοκινήτων . Η δεύτερη και πιο σύντομη διακλάδωση είναι λίγο παρά κάτω πλάι στο ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου, που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού.
13. Προφήτης Ηλίας (Χώρα) – Ρύχτι ΄Ξενοδοχείο΄.
Σε αυτή τη διαδρομή ο επισκέπτης θα χρειαστεί να περπατήσει περίπου 1 ώρα έως την κορυφή του βουνού και 1 ώρα και 30 λεπτά έως την περιοχή Ρύχτι. Η διαδρομή ξεκινά από την περιοχή Φωτοδότης, περνάει από την περιοχή Δέμα και ανηφορίζει στο όρος Προφήτης Ηλίας με το ομώνυμο εξωκλήσι. Ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα σε αυτό το σημείο θεωρείται απαραίτητο καθώς η θέα προς το πέλαγος είναι μαγική.
14. Διαδρομή Αρκεσίνη(Κάτω Μεριά) -Αμμούδι (παραλία).
Μια βουτιά στο Αμμούδι θα ανταμείψει τον κόπο του επισκέπτη που θα ακολουθήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι. Είναι εύκολη διαδρομή, διαρκεί περίπου 40 λεπτάκαι ξεκινάει από τον οικισμό της Αρκεσίνης. Ο περιπατητής ανηφορίζει σε έναν χωματόδρομο και μετά κατηγορίζει προς το μονοπάτι που οδηγεί στα καταπληκτικά νερά της παραλίας Αμμούδι.
15. Διαδρομή Θολάρια(Αιγιάλη) – Μικρή Βλυχάδα (παραλία).
Για μια βουτιά στην παραλία της Μικρής Βλυχάδας ο περιπατητής πρέπει να διανύσει μια διαδρομή 40 λεπτών. Το μονοπάτι ξεκινάει από τον οικισμό των Θολαρίων και ακολουθεί κατηφορική πορεία βόρεια του οικισμού, ώσπου φτάνει στην παραλία της Μικρής Βλυχάδας.
16. Διαδρομή Θολάρια(Αιγιάλη) – Μεγάλη Βλυχάδα (παραλία).
Η δυσκολία σε αυτή τη διαδρομή είναι μέτρια και η διάρκειά της φτάνει τη 1ώρα και τα 30 λεπτά. Και αυτή ξεκινά από τον οικισμό των Θολαρίων, ακολουθεί ανηφορική πορεία, συνεχίζει προς το εξωκλήσι του Αγ. Στεφάνου και ύστερα ακολουθεί απότομη κατηφορική πορεία προς την παραλία Μεγάλη Βλυχάδα. Η περιοχή όπου βρίσκεται η παραλία είναι αρκετά βραχώδης και αποτελεί ένα κλασικό τοπίο άγριας ομορφιάς της με γκρεμούς και φαράγγια.
17. Διαδρομή Ασφοντυλιτης(Αιγιάλη) – Πλάκες- Χάλαρα (παραλία).
Ο επισκέπτης σε αυτή τη διαδρομή περπατά περίπου 1ώρα και 30 λεπτά εως την περιοχή Πλάκες και 2 ώρες έως την παραλία Χάλαρα. Το μονοπάτι ξεκινά από τον οικισμό Ασφοντυλίτη και ακολουθεί το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον Ποταμό της Αιγιάλης. Μετά συνεχίζει προς τα αριστερά απ’ όπου ξεκινά η κατάβαση που οδηγεί στην περιοχή Πλάκες και από εκεί προχωρώντας κατά μήκος της θάλασσας φτάνει στην παραλία Χάλαρα.
18. Διαδρομή Λαγκάδα(Αιγιάλη) – Μαχός (Ανεμόμυλοι).
Η εύκολη διαδρομή των 45 λεπτών ξεκινάει από τον οικισμό της Λαγκάδας και ανηφορίζει προς το βουνό. Εκεί βρίσκονται αρκετοί ερειπωμένοι ανεμόμυλοι ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει το εξωκλήσι του Σταυρού γνωστό για τις σπάνιες τοιχογραφίες του.
19. Διαδρομή Σταυρός(Αιγιάλη) – Μεταλλείο.
Μπορεί να διαρκεί η συγκεκριμένη διαδρομή μόλις 45 λεπτά ωστόσο θεωρείται από τις δύσκολες.Ξεκινάει από το εξωκλήσι του Σταυρού (Διαδρομή Νο 5,διάρκειας 2 ωρών) και ακολουθεί ένα πολύ δύσβατο κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο παλαιό μεταλλείο βωξίτη.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Επικοινωνία