Εκκλησιαστικό   Μουσείο

Στην Κεντρική πλατεία Λόζας, σε παραδοσιακό διώροφο κτήριο στα Βορεινά της Χώρας, κοντά στη Μητρόπολη.

Η Εκκλησιαστική  Συλλογή του νησιού αποτελείται από χριστιανικά κειμήλια μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, τα οποία έχουν περισυλλεγεί στο πέρασμα των ετών στο νησί της Αμοργού, από ιερείς ή λαϊκούς, και διαφυλαχθεί για όλο αυτό το διάστημα, στον Ναό της Παναγίας της Επισκοπής, τη Μητρόπολη της Χώρας, όλα εξαιρετικά έργα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, εικονογραφίας, κεντητικής, μεταλλοτεχνίας, Παλαιοχριστιανικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων..

Στο ισόγειο εκτίθενται γλυπτά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από βασιλικές Παλαιοχριστινιακής-Πρώιμης Βυζαντινής περιόδου (324-842), τα οποία έχουν βρεθεί διάσπαρτα ή σε δεύτερη χρήση σε νεότερες εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή Αμοργού, η συλλογή του ισογείου συνεχίζεται με ιερά σκεύη, άγια ποτήρια, δισκάρια, αρτοφόρια, αργυρόδετο Ευαγγέλιο, σταυροί ευλογίας και αγιασμού, ξυλόγλυπτες σφραγίδες για την προετοιμασία του προσφόρου και των άρτων, κανδήλες αργυρές, κηροστάτες, χαλκόγραφα αντιμήνσια, όλα δώρα των πιστών για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, των Ιερών Μυστηρίων και Τελετών.. Ιδιαιτέρως σημαντικό τμήμα της Συλλογής στον όροφο του κτηρίου, αποτελεί το σύνολο των πενήντα, περίπου, παλαιτύπων βιβλίων του Ναού της Επισκοπής, που αντιπροσωπεύουν όλους τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους της Βενετίας, καλύπτοντας την περίοδο 1588-1820, όπως και χειρόγραφα.

Ο επισκέπτης θα έχει επίσης την ευκαιρία να θαυμάσει ιερές εικόνες, χρονολογούμενες από τον 16ο έως τον 20ο αι. 

Η Εκκλησιαστική Συλλογή Αμοργού περιλαμβάνει επίσης πλούσια συλλογή ιερών αμφίων και εξαρτημάτων τους, 

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αμοργού έχει επιγραφεί στο όνομα του επιφανούς φίλου του νησιού Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τα Ιερά Άμφια και προσωπικά εκκλησιαστικά αντικείμενα του οποίου ολοκληρώνουν τη Συλλογή, εκτιθέμενα σε ξεχωριστή αίθουσα του Μουσείου.

Ώρες λειτουργίας:
Το καλοκαίρι ανοικτά κάθε μέρα

Κόστος εισόδου: Ελεύθερο

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!
Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως αυτοματοποιημένη διαφημιστική πλατφόρμα. Συμπληρώνοντας την παραπάτω φόρμα αποδέχεστε την μεταφορά των πληροφοριών σας και την διαχείριση τους, στο Mailchimp αποδέχοντας την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους / Προϋποθέσεις τους.