Αξιοθέατα Αιγιάλης

Αξιοθέατα Αιγιάλης

Βίγλα  – Αρχαία Αιγιάλη

Η Ακρόπολη της Αρχαίας Αιγιάλης κτίστηκε από Μιλήσιους αποίκους και βρίσκεται κοντά στα Θολάρια, στον λόφο της Βίγλας. Εκεί υπάρχουν υπολείμματα αρχαίου τείχους, βάσεις αγαλμάτων, γλυπτά και διάφορα αρχαία αντικείμενα. Στο σημείο αυτό έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων κορμοί κούρων που χρονολογούνται στην αρχαϊκή εποχή. Τα ευρήματα στο βόρειο οχυρωμένο τμήμα της ακρόπολης μαρτυρούν εγκατάσταση πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Στην αρχαία Αιγιάλη μπορεί να φτάσεις περπατώντας από τα Θολάρια για περίπου 10 λεπτά.

Ασφοντυλίτης

Ο Ασφοντυλίτης είναι ένας ερειπωμένος αγροτικός οικισμός και βρίσκεται στον δρόμο από την Αιγιάλη προς τη Χώρα στο ύψος της Όξω Μεριάς. Πρόκειται για ένα μνημείο αγροτικής αρχιτεκτονικής το οποίο διασώζεται άθικτο έως και σήμερα. Όλα τα κτίσματά του είναι φτιαγμένα με ξερολιθιές και οι στέγες με ξύλα και χώμα. Εικάζεται πως πήρε την ονομασία του από το φυτό ασφόδελος το οποίο συναντάται στην περιοχή. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που «καλωσορίζει» τους επισκέπτες. Τον οικισμό του Ασφοντυλίτη κοσμούν περισσότερες από 200 βραχογραφίες με πρωταγωνιστές βιολιτζήδες, μουσικούς και χορευτές. Οι τοιχογραφίες έγιναν από τον Μιχάλη Ρούσσο o οποίος γεννήθηκε πριν το 1900 και απεβίωσε την περίοδο της κατοχής. Σύμφωνα με τους παλιούς ήταν ανάπηρος και η διασκέδασή του ήταν να λαξεύει στους βράχους, στις πέτρες και στους τοίχους των σπιτιών περίτεχνα σχέδια από την καθημερινή ζωή στο χωριό.

Οι εκκλησίες της Αιγιάλης.

Ο Ποταμός είναι ένα όμορφο χωριό με παραδοσιακά σπίτια, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από τον Όρμο της Αιγιάλης. Εκεί υπάρχει και η Εκκλησία της Αναλήψεως στην οποία κάθε χρόνο διοργανώνεται Ιερή Πανήγυρις. Από τις εκκλησίες της Αιγιάλης ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η εκκλησία της Αγιάς Τριάδας που είναι σφηνωμένη σε βράχο και έχει καταπληκτική θέα προς τον όρμο της Αιγιάλης και η εκκλησία της Παναγίας της Επανωχωριανής στη Λαγκάδα. Ξεχωριστή και η εκκλησία του Σταυρού ανατολικά από την Λαγκάδα.

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος βρίσκεται βορειοανατολικά της Λαγκάδας και σήμερα αποτελεί μετόχι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Στον ναό που κτίστηκε στα χρόνια της εικονομαχίας, σώζονται τοιχογραφίες της βυζαντινής περιόδου. Μπορείς να φτάσεις εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από τη Λαγκάδα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

Άγιοι Ανάργυροι Θολαρίων

Το εκκλησιαστικό κειμηλιοφυλάκειο της ενορίας Αγίων Αναργύρων Θολαρίων ιδρύθηκε το 2009 και στεγάστηκε στη θολωτή αίθουσα που βρίσκεται κάτω από τον προαύλιο χώρο του ενοριακού ναού στην είσοδο ακριβώς του χωριού.

Στο κειμηλιοφυλάκειο φυλάσσονται μέρος των κειμηλίων της ενορίας επίσης και εντός του ενοριακού ναού υπάρχει μεγάλος αριθμός κειμηλίων όπως εικόνες, άμφια, ιερά σκεύη, παλιότυπα βιβλία τάματα κλπ τα οποία βρίσκονται σε λειτουργική χρήση έως και σήμερα. Όλα συντηρήθηκαν με σκοπό την έκθεσή τους στους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες τους.

Ο ιερός ενοριακός ναός και η έκθεσή είναι ανοιχτά για το κοινό.

 

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!
Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως αυτοματοποιημένη διαφημιστική πλατφόρμα. Συμπληρώνοντας την παραπάτω φόρμα αποδέχεστε την μεταφορά των πληροφοριών σας και την διαχείριση τους, στο Mailchimp αποδέχοντας την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους / Προϋποθέσεις τους.