Η Χώρα της Αμοργού

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Αμοργού, κτισμένη στη ΝΑ πλευρά του όρους του Προφήτη Ηλία ανάμεσα σε άλλους μικρότερους λόφους. Έχει 330 κατοίκους. Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αρχοντιά της, την όμορφη και σπάνια αρχιτεκτονική της, τις πολλές εκκλησίες και τον φύλακα φρουρό της από τα παλιά εκείνα χρόνια, το Κάστρο και τους όμορφους ανεμόμυλους. Την τοποθεσία αυτή είχαν διαλέξει τότε οι κάτοικοι της Αμοργού για να μη φαίνεται το χωριό από την θάλασσα και να προλαβαίνουν να κρύβονται, όταν έρχονταν οι πειρατές στο νησί. Επίνειο της Χώρας τα Κατάπολα, όπου πρώτοι οι Χωραϊτες κατέβηκαν και έφτιαξαν σπίτια και μαγαζιά όταν το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, το 1832 έβαλε τέλος στις λεηλασίες των πειρατών.

ΧΩΡΑ

Η Χώρα βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Αμοργού και αποτελεί την πρωτεύουσα της. Η θέση της δεν είναι τυχαία. Την είχαν διαλέξει οι κάτοικοι τα παλιά τα χρόνια για να μην φαίνεται από τη θάλασσα και να μην τους βλέπουν οι πειρατές. Επίνειό της είναι τα Κατάπολα από τα οποία απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα.

Η αρχιτεκτονική της Χώρας είναι κάτι το μοναδικό στις Κυκλάδες.  Από την πρώτη στιγμή θα σας κερδίσει με την αρχοντιά της, την σπάνια αρχιτεκτονική της και τις πολλές εκκλησίες. Οι ανεμόμυλοι στην περιοχή του Τρούλλου σε προκαλούν να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου και να τους φωτογραφήσεις.

Πλακόστρωτα δρομάκια, λευκά σπίτια γεμάτα γλάστρες με βασιλικούς και γαριφαλιές και αυλές που μοσχομυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί συνθέτουν μια μυρωδάτη ατμόσφαιρα. Στον κεντρικό δρόμο με τα παλαιά καλντερίμια βρίσκονται και τα περισσότερα μαγαζιά της Χώρας. Ταβέρνες , ουζερί, καταστήματα με δώρα όλα σε παραδοσιακά κτίσματα και στολισμένα με μεράκι, προσθέτουν μία ακόμα πινελιά στην ομορφιά της Χώρας.

Σε έναν τόπο όμως μετρούν πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι της Χώρας είναι καλοσυνάτοι. Θα το καταλάβετε αμέσως από τις αυθόρμητες καλημέρες που θα ανταλλάξετε με τους φιλόξενους Χωραΐτες για να σας ανταμείψουν για την τιμή που τους κάνετε να επισκεφτείτε τη φιλόξενη πρωτεύουσα της Αμοργού.

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!