Παναγία η Καταπολιανή

Ο ναός της Παναγίας της Καταπολιανής βρίσκεται στο κέντρο περίπου του οικισμού των Καταπόλων. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

‘Ελαβε την ονομασία το από το λιμάνι των Καταπόλων. Ο ναός είναι μονόχωρος καμαροσκεπής και φέρει ημικυκλική ασπίδα στα ανατολικά.

Το ανώφλι της εισόδου στο ναό και οι δυο παραστάδες προέρχονται από κάποιο αρχαίο κτίριο. Σχεδόν όλες οι εσωτερικές του επιφάνειες είναι ασβεστοεπιχρισμένες, με μόνη εξαίρεση την νεότερη τοιχογραφία της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου (19ος αιώνας).

Εντυπωσιακό είναι το καμπαναριό πάνω από την είσοδο, χτισμένο με καλοδουλεμένους λίθους και μαρμάρινα μέλη από κάποιο αρχαίο κτίριο. Στον περιβάλλοντα χώρο της Καταπολιανής είναι ορατές μερικές ανεπίγραφες βάσεις με ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τα Ρωμαϊκά Κατάπολα.

Η περιοχή είχε και στην αρχαιότητα θρησκευτικό χαρακτήρα. Κατά τον Γερμανό αρχαιολόγο Λουδοβίκο Ρος πλησίον του ναού της Καταπολιανής και κάτω από αυτή βρίσκονται τα ιερά του Δηλίου και του Πυθίου Απόλλωνα.

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!
Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως αυτοματοποιημένη διαφημιστική πλατφόρμα. Συμπληρώνοντας την παραπάτω φόρμα αποδέχεστε την μεταφορά των πληροφοριών σας και την διαχείριση τους, στο Mailchimp αποδέχοντας την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους / Προϋποθέσεις τους.