Αξιοθέατα στα Κατάπολα

Αξιοθέατα στα Κατάπολα

Παναγία Καταπολιανή

Μονόχωρος ναός με χαρακτηριστικό βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό πάνω από την είσοδο στον νότιο τοίχο. Είναι κτισμένος πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική, που με τη σειρά της είχε κτιστεί, όπως πιστεύεται πάνω σε αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα. Στην τοιχοδομία του ναού και στον περιβάλλοντα χώρο είναι ορατά αρχαία και παλαιοχριστιανικά μέλη.

Ευαγγελίστρια

Ναϊσκος κτισμένος σε θέση αθέατη από τη θάλασσα στα βόρεια του οικισμού Ξυλοκερατίδι. Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής διακοσμείται με ανεικονικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται στην ταραχώδη περίοδο της εικονομαχίας.

Μινώα

Μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, αποικία των Σαμίων. Είναι κτισμένη πάνω στον βουνώδη λόφο της Μουντουλιάς που δεσπόζει πάνω από τα Κατάπολα. Εδώ διεξάγονταν συστηματικές ανασκαφές από το 1981 μέχρι πριν από μερικά χρόνια από τη Λίλα Μαραγκού, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η αρχαία πόλη είναι προσβάσιμη από αμαξιτή οδό και λίγο χωματόδρομο, απέχοντας περίπου ένα τέταρτο από τα Κατάπολα. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει ορισμένα δημόσια κτήρια της πόλης.

Newsletter

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα σχετικά με το νησί μας!
Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως αυτοματοποιημένη διαφημιστική πλατφόρμα. Συμπληρώνοντας την παραπάτω φόρμα αποδέχεστε την μεταφορά των πληροφοριών σας και την διαχείριση τους, στο Mailchimp αποδέχοντας την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους / Προϋποθέσεις τους.